Skriveøvelse Naturoplevelse skrivemeditation
Skriveøvelse Naturoplevelse skrivemeditation

Skriv om en naturoplevelse


Lea Carlsen - 1 juli, 2024

I denne skriveøvelse skal du fordybe dig i en en naturoplevelse.

Luk øjnene et øjeblik og forestil dig, at du er ude i naturen. Måske går du i en skov, hvor du ofte er på tur? Sidder du og nyder udsigten på en ferie i bjergene? Eller svømmer du i søen ved din barndoms sommerhus? Du kan også vælge at fokusere på en af de små, nære naturoplevelser som mælkebøtten, der bryder gennem asfalten i din baggård. Eller måske fuglene, der kvidrer i træerne, når du venter på bussen.

Det kan være en bestemt dag i en bestemt situation, eller det kan være din samlede oplevelse med et sted, du kender.

Skriv om oplevelsen med så mange detaljer som muligt. Hvor er du? Hvordan kom du derhen? Hvordan bevæger du dig nu? Hvad kan du se? Lugte? Høre? Smage? Hvordan har du det, mens du oplever naturen? Får du en bestemt kropsfornemmelse? Er der følelser, som dukker op? Hvad minder det dig om? Er der nogen, du deler oplevelsen med?

Lad skrivningen blive en kort meditation, hvor du lader teksten flyde ud på papiret i sit eget tempo og med sin egen logik. Prøv at holde dig tæt på det, du sanser og mærker, for at du ikke kommer ud i et dømmende blik, hvor du vurderer dig selv eller dine tanker.

Hvis du kommer på afveje, så luk igen øjnene og find tilbage til det sted, der var dit udgangspunkt. Lugten, fornemmelsen, temperaturen, måske vinden mod din hud, hvordan er det for dig? Alt, hvad du registrerer, hører med til oplevelsen.

Afslut eventuelt med at skrive, hvordan det er for dig at besøge det sted i naturen med din tekst.

Du skriver med sanserne og dvæler ved detaljerne for at mærke, hvordan det er at komme i kontakt med naturen via skriften. Måske registrerer du følelser og stemninger, du ellers ikke har bemærket?

Praktisk om skriveøvelse

Sæt dig et sted, hvor du ikke bliver forstyrret.

Skriv gerne i hånden på papir. Hvis du bruger en notesbog, har du dine tekster samlet og kan læse dem igen senere.

Beslut dig for, hvor længe du vil skrive og sæt et ur til at ringe. Du kan starte med 15 minutter til denne øvelse.

Hvis det bliver ubehageligt eller overvældende at skrive, så læg det væk. Du behøver ikke gøre øvelsen færdig. Snak eventuelt med nogen om det, der var svært.

Her på blokken kan du læse mere om skrivepraksis, eller du kan finde andre skriveøvelser. På min profil på Instragram kan du også finde gode råd til skrivemeditation.